SUARA MAHASISWA

SALAM 1 MALAYSIA DAN SALAM MUHIBAH KEPADA SEMUA AHLI DAN PELAWAT YANG TURUT SERTA DALAM MENYUARAKAN SEBARANG PENDAPAT, PENGALAMAN DAN PANDANGAN KHUSUSNYA DALAM BERGELAR MAHASISWA/I.
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Siswa antara penagih tegar?"

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Posts : 14
Points : 31
Reputation : 0
Join date : 15/02/2010

PostSubject: Siswa antara penagih tegar?"   Mon Feb 15, 2010 4:11 pm

Penerbit Suara Siswa February 15 at 12:23am Reply
"DADAH : Siswa antara penagih tegar?"

untuk rekod, sehingga penghujung Disember 2009, seramai 15,736 penagih telah dikesan menangih dadah. Seramai 12281 adalah dikalangan usia 13 tahun hingga 39 tahun. ianya golongan Belia! Daripada jumlah tersebut peratus golongan berkenaan yang terbabit dalam kes penagihan dadah adalah sebanyak 78%.

Manakala statistik DADAH 2009 yang dikeluarkan oleh AADK, seramai 19 orang yang ditahan adalah pemegang ijazah, 60 orang memiliki diploma manakala 751 orang berkelulusan sijil kemahiran. Itu yg direkod dan tertangkap.. yg terlepas berapa ramai pula..?

Benarkah Siswa kini rakan kepada DADAH? Di mana silapnya? adakah siswa sudah hilang pertimbangan utk mengambil jalan ringkas kononya utk berseronok, utk melepaskan masalah dan ada juga yg menyatakan alasan utk berjaga malam utk belajar?

Dimana pegangan agama mereka? Diimana ibu bapa dan keluarga mereka? Dimana kawan2 yg dapat membantu? Dimana ilmu yg mereka pelajari di Menara gading yg dikatakan tinggi IQ yg mampu menilai intan atau kaca?

Ianya bukan dgn asyik menunding jari menyalahkan Kerajaan, Kementerian dan NGO yg berkaitan, tetapi apa usaha Siswa diluar sana dlm membendung gejala ini? bukan asyik sekadar menuduh dan mencari salah.. tetapi apa usaha anda (siswa) dlm membantu siswa yg terjebak ini? bagaimana cara dan jalan penyelesaiannya...

Gejala masalah sosial yg semakin mengundang musibah.. kita rongkaikan bersama dlm mengungkap seribu persoalan dlm mencari jawapan dan penyelesaian.. hanya dlm Suara Siswa!

temui kami dan ikuti kupasanya dalam Suara Siswa, Selasa jam 10 malam.. hanya Terbaik di TV1!

**** Sekiranya Anda berminat utk menjadi penonton dan menjadi sebahagian panel dlm mengupas Isu-Isu yg diperdebatkan..
Sila hubungi Penolong Penerbit En Ibrahim Sulaiman di talian :- 0132219108 @ Meja Penerbit Suara Siswa di talian :- 03-22887428 utk sebarang pertanyaan dan keterangan lanjut (waktu bekerja)
Back to top Go down
View user profile http://suaramahasiswa.forumms.net
 
Siswa antara penagih tegar?"
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SUARA MAHASISWA :: SUARA SISWA/I :: SUARA BEBAS-
Jump to: